FRÅGOR & SVAR

Anette Hambalek Perfect Skin Foto ©️Celestialart.se
Här finns vanliga frågor med svar.
Fråga: Hur får man en strålande hud?

Svar: Ha en daglig rengöringsrutin morgon och kväll, tvätta ansiktet med en rengöring som passar din hud typ (undvik handtvål/vanlig tvål som torkar ut huden). Återfukta huden med ett serum och en dag-/nattkräm samt applicera en härlig fuktmask till ansiktet. Det gör en enorm skillnad för hudens lyster och vitalitet!

Ansiktet är visitkortet utåt hur vi mår på insidan, så insidan är också mycket viktig att ta hand om för en fin och strålande hud.

Fråga: Varför ska man använda serum? Räcker det inte med fuktkräm?

Svar: Serum är nyckeln till hudvården framhåller jag ofta. Serum består av mindre molekyler som tränger djupare ner i huden och bygger upp och reparerar huden inifrån. En ansiktskräm vårdar och skyddar på hudytan.

Fråga: Vid vilken ålder kan man börja använda ögonkräm?

Svar: Det är väldigt individuellt, men för att bevara den fina och tunna huden runt ögonen rekommenderar jag att börja med en lätt återfuktande ögonkräm runt 20 år för att förebygga. Det är enklare att förebygga än att reparera. Viktigt är att inte använda sin ansiktskräm runt ögonen eftersom den är för tung och kraftig för den tunna huden runt ögonen. Gör man det kan det så småningom ge upphov till påsar runt ögonen.

​Fråga: Varför drabbas en del av acne och andra inte?

Svar: Acne orsakas oftast av en obalans mellan hormoner, hudbakterier och talgkörtlarnas fettproduktion. Acne är också till viss del ärftlig, men det har ingenting med bristande hygien att göra!

Fråga: Hur blir jag av med bruna fläckar på huden?

Svar: Det är pigmentförändring som troligtvis uppkommit hormonellt eller utav solen. Det finns effektiva salongsbehandlingar som jämnar ut hudtonen. Men det finns också bra hemmavårdsprodukter och apparatur som kan ge fina resultat för att jämna ut eller få bort dessa bruna fläckar. Viktigt är att ha stort tålamod och att alltid, varje dag använda en bra och hög solskyddfaktor eller keps/solhatt när du vistas mycket i solen. Det är bra att tänka på att det inte bara är sommaren och solen som kan ge uppkomst till pigmentering. Det är även HEV-ljus (High Energy Light) från våra telefoner, bärbara datorer och surfplattor som tränger djupt ner i vår hud och kan ge uppkomst till pigmentering. Ett dagligt skydd för huden hela året om är min rekommendation.

Fråga: Hur ofta bör man göra en ansiktsbehandling?

Svar: Det är litet beroende på vilken hudtyp du har, men min rekommendation och det optimala är var 6–8:e vecka. Det är viktigt att däremellan ha en bra egenvård för huden hemma! I början av varje ny årstid är en annan bra riktlinje.

Fråga: Vad innebär det att vara yttorr?

Svar: Har du fet eller blandhy och använder uttorkande produkter kan det översta hudlagret kännas torrt och stramt, samtidigt som huden kan bli blank och glansig. Det är då en obalans i huden utav fukt och fett (sebum). Lösningen är oftast att använda mildare produkter skräddarsydda för dig, mild peeling ett par gånger i veckan och mängder utav fukt.